Zo, eindelijk heb je vakantie! Tijd om te ‘on-stressen’. Maar hoe ga je dat doen? Tuurlijk zijn er 1001 manieren waarop dit kan. Maar vandaag vertellen wij je graag meer over het onderwerp ‘suppen’.

Wat is suppen?

Suppen, oftewel Stand Up Paddleboarding, is een fantastische watersport die de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. Bij suppen sta je op een surfboard en gebruik je een lange peddel om jezelf voort te bewegen over het water.

Wat suppen zo geweldig maakt, is dat het voor bijna iedereen toegankelijk is. Of je nu een ervaren watersporter bent of een complete beginner, suppen is relatief eenvoudig te leren. Het vereist wat balans en wat kracht, maar al snel zul je je als een pro voelen terwijl je over het water glijdt.

Een ander voordeel van suppen is dat je het vrijwel overal kunt doen, van rustige meren en kalme rivieren tot aan de branding van de zee. Het is een geweldige manier om de natuur te verkennen terwijl je tegelijkertijd aan je conditie werkt.

Benodigdheden om te suppen

Om te kunnen suppen heb je een paar essentiële dingen nodig:

Een supboard: Dit is uiteraard het belangrijkste onderdeel. Kies een supboard dat past bij jouw niveau en het type water waarop je wilt gaan suppen. Er zijn verschillende soorten supboards, van opblaasbare tot harde boards, geschikt voor verschillende omstandigheden. Een sup board kopen of op vakantie er 1 huren? Bezoek dan eens de website van Fresh Waves – zij weten letterlijk alles!

Een peddel: Een peddel is nodig om jezelf voort te bewegen op het water. Zorg ervoor dat je een peddel kiest die de juiste lengte heeft en comfortabel is om mee te peddelen.

Geschikte kleding: Afhankelijk van het weer en de watertemperatuur, wil je misschien een wetsuit, zwemkleding, of gewoon comfortabele kleding dragen die geschikt is om nat te worden. Vergeet ook niet om zonnebrandcrème en een zonnebril mee te nemen om jezelf te beschermen tegen de zon.

Veiligheidsuitrusting: Denk aan een leash om je board aan je enkel te bevestigen, zodat je het niet kwijtraakt als je van je board valt. Ook is het verstandig om een reddingsvest mee te nemen, vooral als je op open water gaat suppen.

Met deze basisuitrusting ben je klaar om het water op te gaan en te genieten van het suppen!

Waarom suppen tijdens de vakantie?

Waarom suppen tijdens je vakantie? Nou, laten we beginnen met het feit dat suppen je op plekken brengt waar je met de auto niet kunt komen. Denk aan verborgen baaien, afgelegen meren en rustige rivieren die je alleen per water kunt verkennen. Het geeft je de kans om afgelegen natuurgebieden te ontdekken die anders verborgen zouden blijven.

Daarnaast is suppen ontzettend rustgevend. Terwijl je over het water glijdt, omringd door de natuur, kun je echt even ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Het kalme ritme van peddelen werkt bijna meditatief en laat je helemaal tot rust komen.

Maar laten we het ook hebben over het sportieve aspect. Suppen is een fantastische workout! Je gebruikt bijna al je spieren terwijl je jezelf voortbeweegt over het water. Het verbetert je balans, kracht en uithoudingsvermogen, en dat allemaal terwijl je geniet van de prachtige omgeving.

Dus waarom suppen tijdens je vakantie? Omdat het je de kans geeft om nieuwe plekken te ontdekken, tot rust te komen en actief bezig te zijn, alles tegelijkertijd! Het is de perfecte manier om je vakantie net dat beetje extra avontuur en ontspanning te geven.

Dé ‘sup-hotspots’ van Nederland

En waar kun je beter suppen dan in Nederland, met zijn uitgestrekte waterwegen en prachtige kustlijn? Hier zijn enkele van de coolste sup hotspots die je moet bezoeken tijdens je vakantie:

  1. De Biesbosch: Stap op je paddleboard en verken de mysterieuze waterwegen van dit prachtige natuurgebied in Noord-Brabant.
  2. Loosdrechtse plassen: Laat je betoveren door de uitgestrekte plassen en geniet van de rust en sereniteit die deze plek te bieden heeft.
  3. Amsterdamse grachten: Ontdek de charme van Amsterdam vanaf het water terwijl je door de historische grachten peddelt en de iconische architectuur bewondert.
  4. Waddeneilanden: Ga op avontuur naar de ruige schoonheid van de Nederlandse Waddeneilanden en laat je betoveren door de wilde natuur en de verfrissende zeelucht.
  5. Zeeuwse kust: Voor de avonturiers onder ons is de Zeeuwse kust een must. Peddel door de golven en geniet van het adembenemende uitzicht op de zee.